Fiberarmering i kombination med efterspänning
Forskningsprojekt, 2022 – 2024

Fiberarmering och spännarmering är två väletablerade tekniker inom byggbranschen; de kombineras dock sällan, troligtvis mest beroende på att fiberarmering inte är inkluderat i gällande Europeisk standard (Eurokod ). Under det senaste decenniet har förberedande arbete gjorts inom CEN (CEN ansvarar för Eurokod) för att fiberarmering ska inkluderas i nästa generation av Eurokod.

Nästa generation av Eurokod kommer att börja gälla vid årsskiftet 2022/2023, vilket leder till en ökad användning av teknikerna i kombination.Det råder en brist på erfarenheter och kunskap av fiberarmering (FRC) och efterspänning i kombination. Beräkningar baserade på konstruktioners bärförmåga och materialtyper finns men ytterligare utvärdering av fiberns kapacitet tillsammans med efterspänning är viktig för att entreprenören ska kunna göra produktivitets- och materialvinster.

Att kombinera FRC och efterspänning tros ge betydande förbättringar i byggtider, minskning av betongvolymer, lägre byggkostnader och ökad hållbarhet över hela bygglivscykeln och värdekedjan. Det kan också leda till förbättringar av hälsa och säkerhet i branschen genom att minska behovet av traditionella arbetsintensiva processer, såsom hanteringen av traditionell armering.

Deltagare

Rasmus Rempling (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Construction Management

Ignasi Fernandez

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Konstruktionsteknik

Carlos Gil Berrocal

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Konstruktionsteknik

Samarbetspartners

NCC AB

Solna, Sweden

WSP Sverige

Stockholm, Sweden

Finansiering

Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF)

Finansierar Chalmers deltagande under 2022–2024

Mer information

Senast uppdaterat

2024-05-06