Utvärdering av alternativa mätmetoder för exponeringsmätningar för dieselavgaser
Forskningsprojekt, 2021 – 2023

Projektidé

Det internationella cancerinstitutet, IARC, har klassificerat exponering för dieselavgaser som cancerframkallande (IARC 2014). I samband med det har det kommit nya föreskrifter om hygieniska gränsvärden för dieselexponering (AV 2020). Det gamla gränsvärdet för dieselavgaser (mätt som kväveoxider), kompletteras från och med 2023 med ett gränsvärde mätt som elementärt kol (EC). Att mäta EC i luft kräver specialutrustning som idag bara finns tillgänglig på några Universitetsavdelningar. Man kan också mäta black carbon (BC) som en proxy för EC, då BC är betydligt enklare att mäta, bland annat med direktvisande loggande mätinstrument.

Då det inom kort kommer att finnas ett gränsvärde för EC så bör det bli en efterfrågan på mätningar av EC i olika arbetsmiljöer då exponering är vanligt förekommande och det nya gränsvärdet i praktiken är en sänkning av gränsvärdet. Vidare, då diesel är klassat som cancerframkallande, kommer det att behövas göra nya riskbedömningar framförallt för gravida då exponering för carcinogena substanser inte ska få förekomma under graviditet. Då BC är mycket enklare att mäta är vår projektidé att undersöka hur väl och när BC kan användas som ett mått på EC i olika miljöer för att i framtiden kunna tolka mätdata mot fastställda risknivåer samt att göra en mindre kartläggning över exponeringen för några exponerade grupper.

Syfte

1)      Att utvärdera standardiserade och regulatoriska metoder för att bedöma exponeringen för dieselexponering mätt som elementärt kol mot förenklade direktvisande mätinstrument.

2)      Att kartlägga exponeringen för elementärt kol i 4 olika miljöer för utvärdering om de förenklade metoderna kan användas för riskbedömning.

Deltagare

Jonas Sjöblom (kontakt)

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Energiomvandling och framdrivningssystem

Finansiering

AFA Försäkring

Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2023

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Transport

Styrkeområden

Grundläggande vetenskaper

Fundament

Hälsa och teknik

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2024-09-30