Individualiserade metabola responsmönster av olika typer av stärkelse i kosten (PerStarch)
Forskningsprojekt, 2024
– 2026
Tidigare studier har visat att olika individer kan ha olika metabol respons (t.ex. av blodsockersvar, blodfetter eller inflammatoriska biomarkörer) efter konsumtion av samma livsmedel eller kost. Denna skillnad i responsmönster kan vara förenad med olika risk att utveckla kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärtkärlsjukdomar och fetma. Att individer svarar olika, beror på flera olika faktorer. Sådana faktorer kan till exempel vara genetisk uppsättning, tarmbakterier, hälsotillstånd, kroppssammansättning eller kostens sammansättning. Forskning pågår just nu för att identifiera nya biomarkörer som kan spegla om en person tillhör en viss responstyp eller riskgrupp. Sådan information kan ha stor betydelse för att effektivare kunna förebygga sjukdomar med hjälp av mer riktad kost som är matchad efter responstyp (dvs individanpassad nutrition).
Nyligen har flera studier visat att förekomsten av specifika bakteriesläkten, såsom Prevotella och Bacteroides, verkar påverka individers blodsocker, blodfetter och viktminskning efter en kost rik på kostfibrer. Även antalet kopior av genen AMY1 som kodar för enzymet salivamylas som påverkar förmågan att bryta ner stärkelse och därigenom har en inverkan på blodsockret och risken att utveckla övervikt och fetma, varierar mellan individer. Dessutom har man i nyligen publicerade studier från Danmark sett att en kombination av en hög förekomst av Prevotella och lågt antal kopior av AMY1-genen var gynnsamt för viktnedgång vid en fiberrik kost. Dessa resultat behöver bekräftas i större studier.
Vetenskapliga frågeställningar:
1) Att undersöka metabola responsmönster efter konsumtion av måltider baserade på olika typer av stärkelse som serveras till frukost och middag på klinik.
2) Att undersöka metabola effekter av olika typer av stärkelse som konsumeras dagligen i två veckor på hemmaplan.
3) Att utvärdera en ny metod för att mäta redoxpotential i avföringsprov. Kopplingen mellan avföringens redoxpotential och metabola responsmönster, sammansättningen av tarmbakterier och andra biomarkörer kommer också att undersökas.
Resultat från studien förväntas kunna leda till värdefull information om individuella metabola responsmönster och deras koppling till såväl tarmbakterier såsom den genetiska komponenten antal AMY1-kopior.
Deltagare
Rikard Landberg (kontakt)
Chalmers, Life sciences, Livsmedelsvetenskap
Anna Hjort
Chalmers, Life sciences, Livsmedelsvetenskap
Finansiering
Risénstiftelsen
Projekt-id: Risénstiftelsen
Finansierar Chalmers deltagande under 2024–2026