Hållbara och attraktiva stationssamhällen
Forskningsprojekt, 2014
– 2015
Det långsiktiga målet är attraktiva och smarta stationssamhällen som bidrar till hållbar regional utveckling och; -Präglas av effektiv markanvändning -Stödjer hållbart resande och lokal ekonomisk och social utveckling Fas I syftade till att inventera lösningar kopplat till effektiv markanvändning, möjligheter och incitament för hållbart resande, tjänstesamhället, det lokala näringslivet och social sammanhållning samt att utveckla projektkonstellationen. Konstellationen har inför fas II förstärkts och lösningar har inte bara inventerats utan även konkretiserats.
Projektet drivs av idén att konkurrera med den egna bilen som den enkla lösningen. En effektiv parkering och smarta mobilitetstjänster kopplade till bonussystem gör tät bebyggelse, minskat bilinnehav och nya resvanor både möjligt och efterfrågat. Projektet kommer att bidra till stationssamhällenas tillväxt genom att utveckla och demonstrera produkter och tjänster kopplade till en effektiv markanvändning och hållbar lokal
mobilitet. Invånarnas delaktighet och medskapande i kombination med affärsmodellsmetodik kommer att vara centrala delar av projektet.
Projektet jobbar med:
•Innovationer för en mer effektiv användning av värdefull stationsnära mark
•Innovationer som skapar möjligheter och incitament att välja ett hållbart resande till och från stationen
•Innovationer som stöttar tjänstesamhället, det lokala näringslivet och social sammanhållning
Projektkonsortiet består av Göteborgsregionens kommunalförbund, Västra Götalandregionen, Västtrafik, Ale kommun, Lerums kommun, ICA, Ale Bygg, Handelsbanken, Svensk Fastighetsförmedling, Derome, Wallenstam, Skanska, HSB, Förbo, Jutabo, Handelsbanken, Bzzt, CleverApps, Chalmers Tekniska Högskola, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Viktoria Swedish ICT samt IVL Svenska Miljöinstitutet. Projektet är initierat inom ramen för det internationella kunskapscentrumet Mistra Urban Futures och koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund.
Deltagare
Lena Hopsch (kontakt)
Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Arkitekturens teori och metod
Samarbetspartners
Ale kommun
Ale, Sweden
Balder Ale torg
Ale, Sweden
IT-forskningsinstitutet Viktoria
Göteborg, Sweden
IVL Svenska Miljöinstitutet
Stockholm, Sweden
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB
Borås, Sweden
Västra Götalandsregionen
Vänersborg, Sweden
Finansiering
VINNOVA
Projekt-id: 110023
Finansierar Chalmers deltagande under 2014–2015
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Hållbar utveckling
Drivkrafter
Building Futures (2010-2018)
Styrkeområden