Atmosfärisk oxidation av stress-inducerade emissioner från växtlighet - dess roll för aerosolbildning
Forskningsprojekt, 2016
– 2018
Vår hypotes, baserad på en nyligen genomförd fallstudie, är att stress-inducerade emissioner (SIE) från vegetation är en betydande källa till organisk aerosol i omgivningsluft och är viktig för atmosfär-klimat-vegetationsåterkopplingar.
Målet är att förstå och kvantifiera hur SIE kan bidra till biogen sekundär organisk aerosol (SOA). Detta genom att skapa en förståelse för hur SIE-SOA bildning skall beskrivas i kemiska transportmodeller. Utvecklingen av en modell möjliggör jämförelser med fältobservationer samt en grund för planering av mätinitiativ för att övervaka SIE som en del av ekosystemstatus.
Specifikt kommer förståelsen av atmosfärisk oxidation av utvalda organiska ämnen som avges vid SIE att studeras med avseende på O3, OH och NO3-radikaler under höga (urban miljö) och låga (gles landsbygd) NOx-halter. De utvalda organiskaämnena baseras på nyligen erhållen kunskap angående emissioner från vegetation under utvalda stressfaktorer (torka och biotisk). Projektgruppen har stor kompetens inom atmosfärkemi och biosfär - atmosfär interaktioner och har de nödvändiga avancerade verktygen för att genomföra uppgiften på ett effektivt sätt med hög kvalitet.
Resultaten kommer att implementeras och testas med hjälp av EMEP-modellen som används som del i integrerade bedömningsmodeller (t.e.x GAINS) för strategisk policyanalys för till exempel åtgärder rörande luftföroreningar och växthusgaser.
Deltagare
David Simpson (kontakt)
Mikrovågs- och optisk fjärranalys, Global miljömätteknik
David Simpson
Mikrovågs- och optisk fjärranalys, Global miljömätteknik
Samarbetspartners
Forschungszentrum Jülich
Juelich, Germany
Göteborgs universitet
Gothenburg, Sweden
Finansiering
Formas
Projekt-id: 942-2015-1537
Finansierar Chalmers deltagande under 2016–2018
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Hållbar utveckling
Drivkrafter