Kringfartslogistik - effektivt utnyttjande av infrastrukturen
Forskningsprojekt, 2016
– 2018
Syfte och mål
Det övergripande målet är att belysa det samhällsekonomiska värdet av dynamisk prioritet av nyttotrafik på kringfartsleder i storstadsregioner, och därmed nyttja infrastrukturen effektivare, vilket i förlängningen väntas leda till ökad transporteffektivitet och minskade externa kostnader. Projektet kan benämnas som en genomförbarhetsstudie, där de initiala förslagen på lösningar som identifierades i förstudien vidare ska analyseras ur ett genomförbarhets- och hållbarhetsperspektiv, för att i förlängningen genomföra ett demonstrationsprojekt.
Förväntade effekter och resultat
Projektet förväntas resultera i ett förslag på hur en demonstration i verklig miljö skulle kunna genomföras, baserat på en analys av genomförbarhet, miljö- och affärsmässiga nyttor samt systemeffekter av effektiviserad in- och kringfartslogistik i storstadsregionerna. Projektet ska resultera i fördjupad kunskap om in- och kringfartslogistik samt ett kunskapsunderlag om hur tillgänglig kapacitet i vägnätet kan utnyttjas effektivare, genom dynamisk styrning av nyttotrafik, för att i förlängningen minska behovet av nya infrastruktursatsningar.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet är ett samverkansprojekt mellan industrin, infrastrukturhållare och ansvariga myndigheter, akademi samt en neutral arena. Projektet koordineras av administrativt av CLOSER och DB Schenker Consulting ansvarar för den operativa projektledningen. Projektet är indelad i 7 olika AP, med nära samarbete, vilka samtliga kommer bidra till kompletta studien: AP1 Koordination, AP2 Flödessimulering, AP3 Tidsvärdering av godstransporter, AP4 Cost/benefit analys, AP5 Teknik- & tjänsteutveckling, AP6 Regelverk & incitament, AP7 Förberedelse för demonstrationsprojekt.
Deltagare
Ivan Sanchez-Diaz (kontakt)
Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Service Management and Logistics
Sönke Behrends
Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Service Management and Logistics
Samarbetspartners
Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)
Stockholm, Sweden
Lindholmen Science park, Closer
Göteborg, Sweden
Mindconnect AB
Stockholm, Sweden
Schenker
Göteborg, Sweden
Finansiering
Västra Götalandsregionen
Projekt-id: 2016-01995
Finansierar Chalmers deltagande under 2016–2018
VINNOVA
Projekt-id: 2016-02592
Finansierar Chalmers deltagande under 2016–2018
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Hållbar utveckling
Drivkrafter
Transport
Styrkeområden