Utveckling av framtidens städer med fokus på termisk komfort och luftkvalitet genom nya digitala verktyg
Forskningsprojekt, 2020 – 2022

Nuvarande stadsdesign är inriktad mot buller och vindkomfort och förbiser termisk komfort och inverkan av gröna områden för att sänka lokala temperaturer och förbättra luftkvaliteten. Detta projektförslag undersöker framtida stadsdesign för att uppnå termisk komfort och förhöjd luftkvalitet för majoriteten stadsbor. De slutliga resultaten kommer att medföra nya riktlinjer för hållbar stadsdesign och utvärderingar av de bästa strategierna för att förbättra stadskomforten. Vi kommer att använda ett toppmodernt digitalt verktyg baserat på Computational Fluid Dynamics (CFD) med unika egenskaper när det gäller rumsupplösning och beräkningshastighet.
De specifika målen med förslaget är: i) Uppgradering av det befintliga verktyget med modeller för transport av värme och föroreningar, inklusive effekter av grönområden. ii) Utveckling av en fysikalisk förståelse för samspelet mellan vindmönster och mänsklig komfort i stadsområden. iii) Tillämpning av det digitala verktyget i en urban designstudie i Göteborg för att identifiera kritiska platser för förbättring av den urbana komforten. iv) Upprättande av specifika riktlinjer och testning av olika strategier (användning av vegetation och gröna tak, svala tak, trafikbegränsningar).
Forskningsplanen kommer att utvecklas i nära samarbete med Göteborgs Stadsbyggnadskontor, som är intresserad av att utvärdera stadens komfort och åtgärdsplaner (i synnerhet grön användning) för att minska antalet regioner med lokalt höga temperaturer.

Deltagare

Gaetano Sardina (kontakt)

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Strömningslära

Andreas Mark

Unknown organization

Angela Sasic Kalagasidis

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Byggnadsteknologi

Samarbetspartners

Stiftelsen Fraunhofer-Chalmers Centrum för Industrimatematik

Göteborg, Sweden

Finansiering

Formas

Projekt-id: 2019-01169_3
Finansierar Chalmers deltagande under 2020–2022

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Building Futures (2010-2018)

Styrkeområden

C3SE (Chalmers Centre for Computational Science and Engineering)

Infrastruktur

Mer information

Senast uppdaterat

2020-07-14