Delignifiering av lövved - att förstå kemi och masstransport inom cellväggen
Forskningsprojekt, 2021 – 2025

Syfte och mål:

Sulfatmassakokning (delignifiering) är kärnan i den absolut dominerande teknologin som idag står för separation av vedkomponenter och ses som ett embryo till morgondagens bioraffinaderier med höga krav på resurseffektivitet.
Dock är vår förståelse av olika delsteg som mekanistiskt styr denna process bristfällig. Det övergripande målet med detta projekt är därför en bättre mekanistisk förståelse av lövvedssulfatdelignifiering som ett komplement till den generella kunskapen om sulfatkokning, med fokus på kemiska reaktioner och masstransport i lövträdens cellväggar.

Förväntade effekter och resultat:

Med sitt starka fokus på grundläggande kemiska och masstransportaspekter involverade i cellväggsdelignifiering förväntas detta projekt fylla några avgörande kunskapsluckor och öppna upp för en mer effektiv processdesign. Detta speciellt då projektet är direkt baserat på massabrukens behov av att öka förståelse för delignifieringsförloppet och koppla det till processförbättrningar. Projektet kommer också att bidra till ett ökat momentum inom processteknisk forskning och kompetensförsörjning nödvändigt för industrins omställning till cirkulär biobaserad ekonomi.

Deltagare

Merima Hasani (kontakt)

Chalmers, Kemi och kemiteknik, Kemiteknik

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-02083
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2025

SCA Forest Products

Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2025

Stora Enso AB

Projekt-id: UPRN 49518
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2025

Mer information

Senast uppdaterat

2022-12-19