hAIdrogen safety sensors
Forskningsprojekt, 2021 – 2024

Syfte och mål: För att minska utsläppen av växthusgaser är stora investeringar i vätgasteknik en nyckelfaktor och robusta och snabba vätgassäkerhetssensorer en nyckelteknik, eftersom väte-luftblandningar är brandfarliga. Dock uppfyller för närvarande ingen befintlig sensorteknik de högt ställda kraven på säkerhets och processmonitoreringssenorer som ställs av aktörer inom fordons-, energi- eller ståltillverkningsindustrier.
Målet med detta projekt är därför att radikalt förbättra prestandan hos plasmoniska vätgassensorer i krävande miljöer med hjälp av artificiell intelligens.
Förväntade effekter och resultat: Efter projektets genomförande förväntar vi oss att ha tagit fram plasmoniska vätgassensorer med svarstid väl under en sekund som kan användas i kemisk utmanande miljöer såsom mycket hög luftfuktighet eller högt tryck, och som har ett starkt minskat kalibreringsbehov, vilket bl.a. möjliggörs av en AI-driven mjukvara som vi har utvecklat inom projektet. Effekten blir att en radikalt ny generation vätgassensorer kommer ut på marknaden och bidrar till en snabbare implementering av vätgasteknik som minskar CO2 utsläpp.
Upplägg och genomförande: Projektet är ett samarbete mellan Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs Universitet och Insplorion AB, där högskoleparterna står för utvecklingen av ett AI-designad sensorchip med multiplexfunktion samt en AI-driven mjukvara för sensorsignalbearbetning. Insplorion AB står for deras integration i en funktionell sensorprototyp med AI-baserad sensorsignalbearbetning och prestanda som uppfyller kraven av de viktigaste aktörerna inom vätgasenergisektorn.

Deltagare

Christoph Langhammer (kontakt)

Chalmers, Fysik, Kemisk fysik

Samarbetspartners

Göteborgs universitet

Gothenburg, Sweden

Insplorion Sensor Systems AB

Göteborg, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-02760
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2024

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Nanovetenskap och nanoteknik

Styrkeområden

Energi

Styrkeområden

Chalmers materialanalyslaboratorium

Infrastruktur

Nanotekniklaboratoriet

Infrastruktur

Mer information

Senast uppdaterat

2023-11-24