Resilient manufacturing of composites (RECO)
Forskningsprojekt, 2021 – 2024

Syfte och mål
RECO bidrar med ny kunskap och metoder för att hantera geometrisk variation i kompositmaterial. Resiliens behandlas både i termer av motståndskraft mot variationskällor i tillverkningen, och som resiliens i leverantörskedjan eftersom fler leverantörer kommer att uppfylla kraven på grund av bättre variationshantering. Projektet främjar användningen av lättviktsmaterial, förbättrar geometrisk kvalitet och förkortar ledtiden. RECO involverar projektpartners och andra relaterade intressenter i workshops, intervjuer, fallstudier och via demonstratorer.

Förväntade effekter och resultat
RECO främjar användningen av lättviktsmaterial, förbättrar geometrisk kvalitet och förkortar ledtiden. Produktkvaliteten höjs genom smarta monteringslösningar och simuleringar, istället för skärpta toleranser och högre krav på leverantörer. Att utveckla en adaptiv monteringsprocess och öka kunskapen om detalj- och monteringsavvikelser baserat på simulering ökar flexibiliteten i tillverkningen och skapar en mer motståndskraftig tillverknings- och leverantörskedja med minskade kostnader, ledtid och/eller förbättrad kvalitet som resultat.

Planerat upplägg och genomförande
RECO omfattar fem arbetspaket. Dessa täcker projektledning inklusive utbildningsinsatser och styrgruppsmöten, utveckling av simuleringsalgoritmer för att prediktera partavvikelser respektive avvikelser i sammanbyggnader, integrering av dessa i en geometrisäkringsprocess för kompositmaterial samt slutligen en demonstrator. Arbetet fördelas mellan de olika projektparterna och stäms av inom och mellan respektive arbetspaket samt på gemensamma projektmöten minst två gånger per år.

Deltagare

Kristina Wärmefjord (kontakt)

Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Produktutveckling

Diogo Jundi Toyoda

Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Produktutveckling

Samarbetspartners

Composite Service Europe AB

Öjebyn, Sweden

RoPhi AB

Västra Frölunda, Sweden

Stiftelsen Fraunhofer-Chalmers Centrum för Industrimatematik

Göteborg, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-03678
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2024

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2022-03-15