Time Data Management Automation for Manual Assembly - TIMEBLY
Forskningsprojekt, 2021 – 2024

Syfte och mål
Digitaliseringen av tillverkningsindustrin sätter fokus på indata. En av de mest utmanande processerna att erhålla exakt tid för är manuell montering och materialhantering. TIMEBLY-projektet kommer att adressera dessa utmaningar med det målet att öka konkurrenskraften, förbättra anpassningsförmågan till förändringar och samtidigt skapa en hållbar arbetsmiljö för montörerna. Den tekniska utvecklingen med bättre sensorer och mer datorkraft möjliggör nya sätt att bestämma tiderna och nya sätt att simulera arbetsstationer.

Förväntade effekter och resultat
TIMEBLY:s förbättrade bestämning och analys av data för manuella uppgifter kommer att ha fyra huvudsakliga effekter: 1. Bättre planeringsförhållanden, genom bättre tidsbaser där avvikelser kan separeras från normalt tillstånd. 2. Möjliggör produktintroduktion förändring genom simuleringar med hjälp av digitala mänskliga modeller och effektiv beredning. 3. Exakta kostnadsberäkningar för att prioritera förbättringsinsatser och ge korrekta priser till kunder. 4. Rättvis arbetsbelastning och bättre arbetsplatsdesign genom att ha mer exakta tidsdata.

Planerat upplägg och genomförande
Utmaningen att skapa tidsunderlag för produktion med låg volym och stor variation kommer att hanteras genom en designvetenskaplig strategi där forskarna tillsammans med de deltagande företagen utformar och testar nya metoder för att effektivt utveckla TDM-system. Målet är att generalisera denna kunskap och sprida till andra företag genom en handbok och workshoppar.

Deltagare

Peter Almström (kontakt)

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Supply and Operations Management

Samarbetspartners

BAE Systems Bofors

Karlskoga, Sweden

Högskolan i Skövde

Skövde, Sweden

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)

Stockholm, Sweden

RISE Research Institutes of Sweden

Göteborg, Sweden

Scania CV AB

Södertälje, Sweden

Solme AB

Göteborg, Sweden

Stiftelsen Fraunhofer-Chalmers Centrum för Industrimatematik

Göteborg, Sweden

Strömsholmen AB

Tranås, Sweden

Swegon Operations AB

Kvänum, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: Dnr2021-02524
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2024

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Produktion

Styrkeområden

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2022-10-12