Innovation för en hållbar bioekonomi: Deltagande i OECD-projektet "Innovation för en hållbar bioekonomi"
Forskningsprojekt, 2017 – 2019

Syfte och mål
Projektets mål är att skriva en fallstudierapport om hur befintlig raffinaderiinfrastruktur håller på att omstruktureras till bioraffinaderier. Projektet genomförs inom ramen för OECD-projektet "Innovation for a sustainable bioeconomy".

Förväntade effekter och resultat
Fallstudien kommer att bidra med insikter om den pågående omställningen till bioraffinaderier, om utmaningar och möjligheter, men också lärdomar för innovations- och forskningspolitiken. Dessa insikter är av stort intresse för OECD och dess medlemmar, eftersom det fall som kommer att undersökas är internationellt sätt i framkanten.

Planerat upplägg och genomförande
I fallstudien ska vi utforska och beskriva omorienteringen av ett befintligt oljeraffinaderi till ett bioraffinaderi som genomförs av ett stort oljeraffinaderi i Sverige. Denna omorientering sker i samarbete med andra aktörer som små och medelstora företag och traditionell skogsindustri. Fallstudien kommer illustrera framväxten av nya värdekedjor, samarbete mellan nya och gamla företag från olika industrisektorer, potentialen att producera biobaserade raffinaderiprodukter i Sverige baserat på inhemska resurser samt huvudsakliga politiska utmaningar.

Deltagare

Hans Hellsmark (kontakt)

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Environmental Systems Analysis

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: Diarienummer2017-05153
Finansierar Chalmers deltagande under 2017–2019

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Building Futures (2010-2018)

Styrkeområden

Energi

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2019-03-13