Oseglade vatten? — då behövs expeditioner!
Kapitel i bok, 2019
Det är också på den lokala nivån våra liv utspelar sig och komplexiteten finns. Exemplen som årligen visas upp i FN’s årliga rapportering från medlemsländernas arbete med Agenda 2030 är nästan uteslutande från den lokala nivån. Föga förvånande pekar både FN och den svenska Agenda 2030-delagationen på den lokala och regionala nivån som speciellt viktig!
Det är hela system som behöver förändras om vi ska klara klimatutmaningen, sociala orättvisor och garantera hälsa i framtiden. Det är till exempel en väsentlig skillnad på att minska utsläppen av växthusgaser med 5-20 % jämfört med att minska dem med 80-100 %. Upp till ca 20 % kan vi klara inom till exempel rådande energi- och transportsystem genom bland annat effektiviseringsåtgärder, men 80 % reduktion kräver att rådande energi- och transportsystem ersätts med nya.
Insikten om att dagens system och trender är en stor del av problemet och insikten om att dagens system (t ex energi- och transportsystem) har många inlåsningsmekanismer i rådande kunskaps-, teknik-, marknads-, policy-, och normstrukturer, leder till insikten att det inte är lätt för nya idéer att bryta sig in och förändra annat än på marginalen. Organisationer sitter ofta fast i dagens planerings- och arbetsrutiner, affärsmodeller och uppföljningssystem.
Då varje enskild aktör inte förmår att skapa systemförändringen på egen hand kräver omställningen dessutom ofta samverkan med aktörer som vi kanske inte är vana att arbeta med. Vems angelägenhet är det att samla relevanta aktörer runt en fråga som ligger i mellanrummet mellan olika aktörer?
Många organisationer upplever en ökande spänning mellan behovet av att förändra och svårigheten att verkligen ta sig an utmaningen. Det upplevs både riskfyllt och svårt att bryta invanda mönster och de åtgärder man vågar sig på upplevs alltför marginella i förhållande till utmaningarna.
En möjlig väg ur detta dilemma kan vara att skapa ett rum där det anses okej att prova och samverka på nya sätt. Ett rum där öppenhet, nyfikenhet, tillit och en tydlig process ökar förmågan att samverka, prova, utforska och lära. En expedition.
innovation
Hållbarhet
Författare
John Holmberg
Chalmers, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Fysisk resursteori
Innovation och Stadsutveckling
65-76
978-91-89049-08-6 (ISBN)
Drivkrafter
Hållbar utveckling
Innovation och entreprenörskap
Ämneskategorier (SSIF 2011)
Annan naturresursteknik