Bygglogistikens roll i cirkulära materialflöden
Rapport, 2023

Ökad cirkularitet är en viktig del i samhällsbyggnadssektorns hållbarhetsomställning. Tidigare studier visar att bygglogistik är en knäckfråga för att uppnå cirkulära materialflöden. Syftet med forskningsprojektet är därmed att kartlägga bygglogistikens roll som möjliggörare för cirkulära materialflöden i samhällsbyggnadssektorn, inklusive behov av att anpassa existerande lösningar eller utveckla helt nya lösningar. Bygglogistik för cirkulära materialflöden omfattar planering, organisering, koordinering och kontroll av materialflöden från demontering av material till återbruk vid nybyggnation eller renovering. Studien fokuserar på den näst högsta nivån i avfallshierarkin, återbruk.

Genom litteraturstudier, intervjuer med branschrepresentanter och kartläggning av empiriska exempel identifieras fyra principiella sätt (scenarios) att organisera bygglogistik vid återbruk. Inom varje sådant scenario finns varierande sätt att planera och utföra bygglogistik utifrån aktiviteter, resurser och aktörer. Rapporten innehåller ett antal empiriska exempel på bygglogistiklösningar för återbrukbart material för varje scenario.

Det är centralt att tidigt i processen tänka igenom logistikgenomförandet och planera för vilket/vilka scenarios som ska ingå. Inom ett enskilt byggprojekt kan också flera scenarios ingå: olika lösningar för olika materialslag. Det finns ett behov av en koordinatorroll för cirkulära materialflöden i byggprojekt. En möjlighet är att kombinera bygglogistik för återbruk med nyproducerat material och/eller avfallsflöden för att öka resurseffektiviteten i befintlig logistikinfrastruktur. Nyproducerat, överblivet material på byggarbetsplatserna bör ingå i initiativ för att öka återbruk. Bygglogistiklösningar kan utformas separat för enskilda materialslag, flera materialslag tillsammans eller som systemlösning med "alla” materialslag. Det finns ett utvecklingsbehov av digitala logistikplaneringssystem som omfattar identifiering, spårbarhet, materialinventering och lagersaldon för återbrukbart material. Även kunskap och kompetens om hur återbrukat material ska hanteras logistikmässigt är centralt, exempelvis krävs mer varsamma metoder för materialhantering. Behovet av lösningar för emballering av återbrukbart material är stort.

Bygglogistik för cirkulära materialflöden innebär att nätverket av aktörer påverkas. Privat och offentliga beställare har en nyckelroll utifrån kravställning på återbruk och logistiklösningar. För logistikaktörerna finns möjlighet att öka utbudet av logistiktjänster och att uppnå högre volymer. En potentiell förändring är nya logistikaktörer som etablerar sig med fokus på cirkulära materialflöden och återbruk. Rentalbolagen utmärker sig som koordineringsexperter och affärsmodeller som bygger på att cirkulera produkter och tillhörande tjänster mellan olika byggprojekt. För entreprenörerna innebär återbruk en ökad och annorlunda materialhantering på byggarbetsplatserna. För materialleverantörerna finns möjlighet att kliva fram och inkludera återbrukbart material. ÅVC:er har en mycket viktig roll som fysiska noder för cirkulära materialflöden, inklusive materialhantering, transporter och lagerhållning vilket möjliggör ett utbyte mellan köpare och säljare. Även digitala marknadsplatser, likt CCBuild, har en viktig roll i ökade cirkulära materialflöden.

cirkulära materialflöden

bygglogistik

återbruk

logistikplanering

cirkularitet

Författare

Viktoria Sundquist

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Construction Management

Petra Bosch-Sijtsema

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Service Management and Logistics

Mats Janné

Linköpings universitet

Jenny Olsson

AFRY

Ahmet Sezer

Linköpings universitet

Petter Wadmark

AFRY

Bygglogistikens roll i cirkulära materialflöden

Centrum för management i byggsektorn (CMB), 2022-05-01 -- 2023-04-30.

Drivkrafter

Hållbar utveckling

Styrkeområden

Transport

Ämneskategorier

Byggproduktion

Företagsekonomi

Mer information

Senast uppdaterat

2024-04-03