Mätning av metangasutsläpp från industriella aktiviteter med drönare
Forskningsprojekt, 2021 – 2022

Syfte och mål: Syftet är att minska den globala uppvärmningen och möjliggöra att Sverige kan nå noll netto-emissioner av klimatgaser år 2045. Målet i projektet är därför att ta fram en drönarbaserad mätmetod för metan som på ett tillförlitligt och effektivt sätt, i komplement till andra avancerade markbaserade optiska tekniker, kan användas för att kartera och kvantifiera utsläpp.
Denna metod kommer att testas, tillsammans med kompletterande optiska tekniker, hos behovsägare i 5 mätkampanjer på relevanta industriella utsläppskällor där det idag finns behov att mäta utsläppen.
Förväntade effekter och resultat: Metanutsläppen kommer ofta från diffusa svåråtkomliga källor vilka är svåra att mäta på och det finns en avsaknad av bra mätmetoder. Vår lösning ger förbättrad möjlighet att kartera de industriella utsläppen och kvantifiera hur stora de är; ibland i komplement till andra tekniker. Utvecklingen av mätmetoden är en del av projektresultatet. Detta ger i sin tur möjlighet att genomföra åtgärder för att minska metanutsläppen; tex i form av förbättrad tätning och hantering eller andra åtgärder. Vi kommer tex att undersöka utsläppen från olika slamlager vid Göteborgs vattenreningsverk.
Upplägg och genomförande: I inledningsfasen av projektet genomförs anpassning av ett laserbaserat ultrakänsligt metan-instrumentet för montage och driftsättning på en drönarplattform samt radiokommunikation. Det framtagna systemet kommer att testas i ett mätkampanjer på (1) 4 deponier ( Högbytorp, Häradsudden, Hagby och Löt), (2) LNG lastning och LNG-fartygsdrift i Göteborgs hamn, (3) Göteborgs reningsverk och (4) Preem raffinaderi. I projektet kommer en generell arbetsmetod för läckagemätning att tas fram, vilken inkluderar hur drönarmätning kan användas på egen hand eller som komplement.

Deltagare

Johan Mellqvist (kontakt)

Chalmers, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Geovetenskap och fjärranalys

Samarbetspartners

FluxSense AB

Göteborg, Sweden

Gerdes Solutions

Bagarmossen, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-04561
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2022

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2023-06-02