WiCiD-Water In City Design, solutions for wicked planning problems
Forskningsprojekt, 2021 – 2023

Syfte och mål
Målet är att lyfta fram vatten som strukturerande och värdeskapande resurs i utvecklingen av staden i syfte att minska effekterna av framtida klimatförändringar. Konkret innebär det nya arbets- och beslutsprocesser som stöds av en avancerad digital plattform med scenariogenerator, baserad på verklig data från staden och aktuell kunskap, i syfte att alla involverade aktörer i samhällsplaneringsprocessen får tillgång till den på ett enkelt sätt, med resultatet att spetskunskap blir omsatt i faktiska, fysiska lösningar där vattnet skapar trivsel & ekosystemtjänster i staden.

Förväntade effekter och resultat
Komplexitet, mål- & intressekonflikter och många involverade aktörerna gör att samlad, smart planering av vattnet i staden tillsammans med klimatanpassning, utgör ett så kallat “wicked problem” som kräver en systemansats för att lösas. Genom att förena marknadsledande aktörer inom VA, digitala beslutstöd, arkitektur, och datordriven gestaltning med kommunala behovsägare & forskare inom området, kan vi utveckla stöd som möjliggör en systemtransformation, med resultatet att spetskunskap i mycket större omfattning än idag blir omsatt i faktiska, fysiska lösningar.

Planerat upplägg och genomförande
Förutom att kartlägga nuvarande processer, inkluderar projektet: - Utveckling av nya tjänster i form av en digital plattform med funktion att vara ett skarpt analysverktyg. En pilot sätts upp för att testa funktion, integration mot andra system, användarvänlighet samt skalbarhet. - Identifiering av nya värdemodeller i planeringsprocesser där vattnets positiva effekter på trivsel, trygghet och folkhälsa i den byggda miljön vägs in. - Utveckling av metodiken för överbryggandet mellan mjuka & hårda värden; social hållbarhet, ekosystemtjänster och blågrön infrastruktur.

Deltagare

Sebastien Rauch (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Vatten Miljö Teknik

Samarbetspartners

DHI Sverige AB

Göteborg, Sweden

FOJAB arkitekter

Sweden

Göteborgs Stad

Gothenburg, Sweden

Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Göteborg, Sweden

Zenta AB

Växsjö, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-02459
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2023

Mer information

Senast uppdaterat

2022-12-01