Machine learning for optimization of pump operation under transients in hydraulic turbine rigs
Forskningsprojekt, 2021 – 2022

Vattenkraftverk används allt mer för att kontrollera och balansera elnätet vilket orsakar mer slitage och därför minskar maskinernas livslängd. Tekniker som kan hjälpa branschen att bättre förutse behovet av underhåll och minimera utmattningsbelastningar under transient drift efterfrågas därför. Maskininlärning är en sådan teknik, som kan tillämpas på många olika sätt och för många olika ändamål.

Målet med projektet är att undersöka hur maskininlärningstekniker kan användas inom vattenkraft för prediktivt underhåll och för optimering av transient turbindrift. Genom att använda maskininlärningstekniker för optimering kan ägaren av kraftverket övervaka och förutse utmattningsbelastningar vilket i sin tur kan leda till bättre rutiner för underhåll och minskade kostnader.  

Maskininlärningstekniker kommer att tillämpas för optimering av pumpdrift i Vattenfalls hydrauliska turbinrigg. Resultaten kan med fördel också användas inom andra tillämpningar inom vattenkraft, eftersom maskininlärning är lätt att anpassas till olika ändamål.

Den pågående digitaliseringen av vattenkraftsindustrin ger upphov till stora mängder data och information, men det krävs också kunskap och verktyg för att analysera och använda dessa data. I det här projektet kommer  olika metoder för maskininlärning att användas, med syfte till att konstruera modeller för att beskriva både den kvasistatiska och dynamiska prestandan hos vattenkraftsturbiner.

Deltagare

Håkan Nilsson (kontakt)

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Strömningslära

Xiao Lang

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Marin teknik

Wengang Mao

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Marin teknik

Samarbetspartners

Energiforsk AB

Stockholm, Sweden

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)

Stockholm, Sweden

Luleå tekniska universitet

Luleå, Sweden

Lunds universitet

Lund, Sweden

Uppsala universitet

Uppsala, Sweden

Finansiering

Energimyndigheten

Projekt-id: VKU14173
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2022

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Energi

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2022-04-12