PUB - Prediktionsmetoder för utstrålat fartygsbuller
Forskningsprojekt, 2022 – 2024

Det övergripande målet är att stärka svensk kompetens och förmåga i att prediktera, mäta och analysera fartygsgenererat undervattensbuller för att främja en tystare sjöfart. Detta är nödvändigt för att kunna möta ökade krav kring miljöeffekter från dessa emissioner i enlighet med EU:s marina direktiv (EU, 2008).
Primärt syftar projektet till att utveckla nya noggranna och kostnadseffektiva metoder för att prediktera och mäta propellergenererat buller, i ett tidigt designskede genom datormetoder och i labmiljö, samt vid fullskalemätningar i havet; dessa metoder är starkt efterfrågade av deltagande kommersiella aktörer. Projektupplägget ger möjlighet att koppla faktiskt uppmätt buller till motsvarande prediktioner vilket ökar förståelsen för hur resultat ska tolkas och analyseras, och därmed förbättra överrensstämmelsen mellan bullerprediktioner och verkligheten.
De metoder som utvecklas är nödvändiga för att utveckla fartyg som ger mindre bulleremissioner utan minskad verkningsgrad. Detta innebär förbättrade konkurrensmöjligheter för svensk sjöfart att leverera produkter och tjänster som stödjer ett strängare regelverk.
Dessutom kommer metoder utvecklas för mätning och kontroll av passerande fartygs bullernivåer vilket är ett viktigt steg mot aktiva förvaltningsåtgärder, och studier kommer att göras kring möjligheten att utveckla ombordsystem för att övervaka bullernivåer under fartygsdrift. Den data som genereras kommer att förbättra förståelsen för hur det buller som kontinuerligt börjat mätas i svenska vatten genereras och hur förändrade fartyg och rutiner kan komma att påverka miljöbelastningen. Samlingen av svensk undervattensbullerkompetens ger en utmärkt grund för att bygga upp ett starkt nätverk, utveckla nationell spetskompetens, att knyta an till existerande projekt, utvecklandet av ytterligare samarbeten och nya projektförslag.

Deltagare

Rickard Bensow (kontakt)

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Marin teknik

Qais Khraisat

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Marin teknik

Samarbetspartners

IVL Svenska Miljöinstitutet

Stockholm, Sweden

Kongsberg Hydrodynamic Research Centre

Kristinehamn, Sweden

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)

Stockholm, Sweden

SSPA Sweden AB

Göteborg, Sweden

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

Stockholm, Sweden

Tärntank Ship Management AB

Donsö, Sweden

Finansiering

Lighthouse

Finansierar Chalmers deltagande under 2022–2024

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Transport

Styrkeområden

C3SE (Chalmers Centre for Computational Science and Engineering)

Infrastruktur

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2022-12-12