Miljöavtryck i svensk industri ökad förståelse och implementering
Forskningsprojekt, 2022 – 2023

Syfte och mål
Syftet med projektet är att fler organisationer inom näringsliv, myndigheter och offentlig sektor i Sverige får kännedom om produktrelaterad policyutveckling baserad på Miljöavtryck på EU-nivå. Vidare, att synliggöra och tydliggöra konsekvenser av föreslagna metodikval i Miljöavtryck för att få fler att förstå vad en implementering kan ge för effekter i industrin. Detta bidrar till vidare utveckling av Miljöavtryck och dess implementering och leder till en stärkt svensk konkurrenskraft.

Förväntade effekter och resultat
Projektets resultat är att 1) skapa en nationell kraftsamling för ökad kunskap om Miljöavtryck och dess effekter vid implementering, 2) skapa beredskap för kommande regleringar baserade på Miljöavtryck, samt 3) bidra till förbättrad Miljöavtrycksmetodik. Effekter av projektet kommer att ses genom ett utökat nätverk, större samverkan och utbyte mellan aktörer för att hantera Miljöavtryck. Detta leder till en ökad konkurrenskraft med bättre möjlighet att nå en svensk konsumtion och produktion i linje med nationella energi-, klimat- och miljömål.

Planerat upplägg och genomförande
Projektet genomförs inom Swedish Life Cycle Center med en stark förankring och representation från industri, myndigheter, akademi, forskningsinstitut och branschorganisationer, vilka kommer ha en stor medverkan i projektets genomförande och inom samtliga arbetspaket; 1) Intressentgrupp för nationell samordning av Miljöavtryck, 2) Fallstudier och arbetsgrupper, 3) Seminarium, samt 4) Projektledning, koordinering och kommunikation.

Deltagare

Sara Palander (kontakt)

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, TME verksamhetsstöd

Maria Rydberg

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, TME verksamhetsstöd

Anna Wikström

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, TME verksamhetsstöd

Samarbetspartners

IVL Svenska Miljöinstitutet

Stockholm, Sweden

RISE Research Institutes of Sweden

Göteborg, Sweden

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

Uppsala, Sweden

Tomas Ekvall Research, Review & Assessment AB

V. Frölunda, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2022-03096
Finansierar Chalmers deltagande under 2022–2023

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Produktion

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2022-12-29