Lignin-vegetabilisk olja oleogel mot helt grön, hållbar, självläkande, slitstark, korrosionsskyddande och antifouling beläggning
Forskningsprojekt, 2023 – 2025

Korrosion, nedsmutsning och slitage påverkar vårt samhälle i stor utsträckning. Mycket ofta händer de samtidigt och påverkar varandra. På marknaden tillgängliga antifouling och anti-korrosionsbeläggningar innehåller antingen giftiga eller kraftigt förorenade ämnen som orsakar allvarliga miljöföroreningar och människors hälsa.
Samtidigt reduceras livslängden för dessa kommersiella beläggningar avsevärt av mekaniska skador, t.ex. slitage, som effektivt kan förbättras/lösas genom att utveckla självläkande beläggningar. Lignin är allmänt tillgängligt som en avfallsprodukt från växthämtningsindustrier. Å andra sidan har den stor potential att användas som slitstark, korrosionsskyddande och antifouling beläggning. Geler är kända för sin utmärkta självläkande prestanda. I detta projekt kommer vi att utveckla gröna slitstarka, korrosionsskyddande och slitstarka beläggningar genom att omvandla lignin och vegetabilisk olja till oleogeler, som till stor del kommer att ersätta giftiga, farliga och fossilbaserade ämnen. Vi kommer att belysa de kemiska interaktionerna mellan lignin och vegetabiliska oljor och definiera de förhållanden under vilka beläggningarna ger optimal struktur och prestanda. Vi kommer också att undersöka korrosions-, nedsmutsnings- och slitageprocesserna för att få insikter i de underliggande mekanismerna och förbättra beläggningarnas anti-korrosions-, antifouling- och anti-nötningsegenskaper.

Deltagare

Erik Ytreberg (kontakt)

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Maritima studier

Emilie Adouane

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Maritima studier

Lena Granhag

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Maritima studier

Finansiering

Formas

Projekt-id: 2022-01047
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2025

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2024-04-10