FA6 FUTURE
Forskningsprojekt, 2023 – 2026

Regionalajärnvägstransporter är en betydelsefull del av de flesta EU länders övergripande utvecklingsprogram för järnvägstransporter eftersom de kan underlätta för ett stort antal människor att nå regionala och nationella centra bekvämt och med ett minskat koldioxidavtryck.
Många europeiska länder satsar hårt på regionala tjänster, drivet av mångas önskan att bo i mindre befolkade områden men med enkel tillgång till stora städer. Tåg som går på dessa regionala linjer på väg mot huvudstationer i tätorter kan ansluta till huvudlinjer som skyddas av ERTMS/ETCS-signalsystem eller avslutas vid en station som inte har någon interaktion med andra linjer.
ERJU-projektet Destination 6 (Regionala järnvägstransporter) kommer att samla in resultaten av Destination 2-projektet, särskilt signalerings- och automationsspecifikationerna som är förenklade och kostnadseffektiva nog att tillämpas på regionala linjer. Dessutom ingår resultat från Destination 1 relaterade till TMS-lösningar.
Destination 6 ska också ta hand om ofta eftersatta självständiga regionbanor fysiskt eller administrativt oanslutna till det rikstäckande nätet. För dessa linjer är interoperabilitet inte ett strikt krav, så därför kan en mycket optimerad arkitektur - standardiserad i Europa - krävas.

Deltagare

Anders Ekberg (kontakt)

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Dynamik

Finansiering

Trafikverket

Projekt-id: 2022/45358
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2026

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Mer information

Senast uppdaterat

2023-12-04