Bedöma och utvärdera transformativ potential ochtransformativa utfall av TIP
Forskningsprojekt, 2023 – 2024

Syfte och mål:
Projektet syftar till att tillsammans med policypraktiker operationalisera och få erfarenhet av olika ramverk för bedömning och utvärdering av innovationspolitiska styrmedel. Målet är dels att operationalisera och testa ett ramverk för att bedöma vilken potential olika styrmedel har att bidra till systemtransformation, dels att operationalisera ramverk för att utvärdera systemutfall och översätta dem till mer direkt applicerbara versioner för reflexiv uppföljning och formativ utvärdering.

Förväntade effekter och resultat:
Projektet förväntas resultera i en interaktiv och reflexiv forskningsansats där forskningsinsikter och praktiska erfarenheter kombineras på ett konstruktivt sätt. Det förväntas generera operationaliseringar av olika nyckelbegrepp relaterade till TIP; mer förfinade ramverk för bedömning, uppföljning och utvärdering; och gemensamt lärande om hur olika ramverk kan användas i praktiken. Resultaten kan användas vid utformning, implementering och utvärdering av styrmedel för systemtransformation.

Upplägg och genomförande:
Projektet är uppdelat i tre sammankopplade arbetspaket. AP2 och AP3 tar sig an projektets två huvudteman (bedömning respektive utvärdering/uppföljning) baserat dels på översikter av litteratur och policypraktik, dels på interaktiva fokusgrupper och workshopar som involverar både policypraktiker och forskare. AP1 inkluderar projektledning och olika slags koordineringsaktiviteter (begrepps- och metodutveckling samt syntes av insikter från de andra arbetspaketen).

Deltagare

Anna Bergek (kontakt)

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Environmental Systems Analysis

Samarbetspartners

Linköpings universitet

Linköping, Sweden

Lunds universitet

Lund, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2023-03819
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2024

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Innovation och entreprenörskap

Drivkrafter

Mer information

Senast uppdaterat

2024-01-11