CMF Circularity AI: Transforming Vehicle Design with Customer Insights
Forskningsprojekt, 2024
– 2025
Detta projekt syftar till att lösa utmaningen med att integrera hållbara material i fordonsdesign utan att kompromissa med kvalitet, hållbarhet eller estetik. Traditionella material som läder och plast är hållbara men miljöskadliga, medan mer miljövänliga alternativ ofta uppfattas vara av lägre kvalitet. Projektet kommer att använda AI-driven generativ design och kundinsikter för att hjälpa biltillverkare att välja mer hållbara material som uppfyller såväl miljömål som kundens förväntningar.
En viktig innovation i projektet är utvecklingen av en CMF Circularity AI Agent. Detta AI-system kommer att analysera kundpreferenser för färg, material och finish (CMF), samtidigt som det tar hänsyn till CMF-ramverket för att säkerställa att materialen inte bara möter konsumenternas förväntningar, utan även följer principerna för cirkulär design. AI-agenten hjälper till att optimera materialval genom att balansera hållbarhet, estetik och prestanda, vilket driver på cirkularitet i fordonsdesign.
Projektets mätbara mål inkluderar att minska koldioxidavtrycket från fordonets material med 25%, säkerställa att 90% av kunderna bedömer AI-valda hållbara material som lika bra eller bättre än traditionella alternativ, samt förkorta tiden till marknad för nya material med 30%. Genom att kombinera kundinsikter och CMF-ramverkets överväganden med avancerad AI syftar denna satsning till att sätta nya industristandarder för miljövänlig fordonsdesign.
Deltagare
Kostas Stylidis (kontakt)
Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Produktutveckling
Samarbetspartners
Boid AB
Göteborg, Sweden
Chalmers Industriteknik (CIT)
Gothenburg, Sweden
Geely Europe Innovation and Collaboration AB
Gothenburg, Sweden
Intended Future AB
Sweden
Zeekr Technology Europe AB
Gothenburg, Sweden
Finansiering
VINNOVA
Projekt-id: 2024-03661
Finansierar Chalmers deltagande under 2024–2025
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Hållbar utveckling
Drivkrafter
Materialvetenskap
Styrkeområden