RECOVER - Klimatsmart återhämtning av Ukrainas jordbruksmark som minröjts
Forskningsprojekt, 2025
– 2026
Ukraina är känt för sina unika och bördiga svartjordar (chernozem), vilket gör landet till en av de största livsmedelsexportörerna till EU och världen, och bidrar till att föda hundratals miljoner människor. På grund av kriget ligger produktionen av viktiga grödor, såsom vete, majs, korn, solrosor och raps, fortfarande långt under nivåerna före kriget 2016–2021.
Den omfattande beskjutningen har lämnat många kratrar spridda över stora delar av Ukraina, vilket särskilt påverkar jordbruksmarken med chernozem. Dessa kratrar kan bli källor till föroreningar och utgöra risker när bönder fyller dem utan ordentlig undersökning och riskhantering, vilket äventyrar säkerheten för de livsmedel som produceras. Tungmetaller och sprängämnen i jorden från beskjutningen utgör ett potentiellt hot, då dessa föroreningar kan tas upp av grödorna i dessa områden. Trots att EU-förordning 2023/915 om livsmedelssäkerhet specificerar acceptabla nivåer av tungmetaller som bly (Pb), kadmium (Cd), arsenik (As) och kvicksilver (Hg) för att skydda konsumenternas hälsa, reglerar den inte sprängämnen som RDX och TNT i livsmedel, eller metaller som koppar (Cu), zink (Zn) och nickel (Ni).
Syftet med detta projekt är att stärka kapaciteten hos myndigheter och jordbruksföretag för en klimatsmart återhämtning av jordbruket på minröjd mark, samtidigt som man stödjer anpassning till ISO-standarder. Projektets mål är att: (1) jämföra nationella standarder med ISO-standarder för jordanalys, (2) provta jord och analysera jordföroreningar i kratrar inom en krigsdrabbad region, (3) modellera upptaget av jordföroreningar i vetekorn och jämföra dessa resultat med EU-förordning 2023/915, (4) undersöka tillgängliga naturbaserade lösningar (NBS) för att hantera jordföroreningar i kratrar, och (5) stärka kapaciteten hos jordbruksföretag, entreprenörer, lokala myndigheter och statliga organ att följa ISO-standarder för jordanalys samt effektivt hantera föroreningsrisker för att säkerställa säker livsmedelsproduktion på minröjd jordbruksmark. Dessa insatser syftar till att upprätthålla förtroendet för Ukrainas jordbruksprodukter och att förbättra handelsvillkoren både inom landet och med internationella partners, särskilt EU.
NBS involverar kostnadseffektiva tekniker för hantering av förorenad mark, vilket kan attrahera investeringar och aktivera Ukrainas jordbrukssektor och entreprenörer som arbetar med markåterställning. Projektet fokuserar på att stärka lokala och statliga myndigheter i att följa ISO-standarder för jordanalys, säkerställa markkvalitet för säker livsmedelsproduktion och minska hälsorisker med föroreningar i grödor. Dessa initiativ förväntas skapa gynnsamma regelbaserade förutsättningar för jordbruksföretag i krigsdrabbade regioner.
Deltagare
Yevheniya Volchko (kontakt)
Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Geologi och geoteknik
Paul Drenning
Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Geologi och geoteknik
Jenny Norrman
Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Geologi och geoteknik
Samarbetspartners
Taras Shevchenko National University of Kyiv
Kyiv, Ukraine
WWF-Ukraine World Wide Fund for Nature Ukraine
Kyiv, Ukraine
Finansiering
SI
Projekt-id: 00805/2024
Finansierar Chalmers deltagande under 2024–2026
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Hållbar utveckling
Drivkrafter