Hälsosamma och hållbara snacks
Forskningsprojekt, 2018
– 2020
Enorma mängder livsmedel och råvaror går till spillo i livsmedelskedjan vilket har stora negativa effekter på ekonomi och miljö. Alternativa lösningar för resurseffektiva värdekedjor, till exempel genom användning av tekniker som bidrar till lägre energiåtgång och ökat bevarande av näringsämnen, kombinerat med återvinning av sidoströmmar från livsmedelsindustrin är angelägna. Efterfrågan på nya, framförallt hälsosamma snacks är stor och ökar i hela världen.
Målsättningen med projektet är att verifiera resultat från ett tidigare forskningsprojekt, där vi i pilotstudier identifierat intressanta processlösningar för förädling av sidoströmmar till hälsosamma och hållbara snacks.
Syftet är tillämpa processlösningar för produktion av extruderade, hälsosamma och attraktiva snacks baserade på sidoströmmar från juice- och spannmålsprocessning. Genom samarbete med slutanvändare och experter inom marknadsföring vill vi inom projektet också förbereda för kommersialisering av nya klimatvänliga produkter.
Den huvudsakliga målsättningen är att bidra till en mer hållbar livsmedelskedja, med avseende på ekonomi och miljö genom att stimulera till en ökad produktion och konsumtion av hälsosamma livsmedel. Nya lösningar för att skapa hälsosamma produkter med ingredienser som tidigare inte utnyttjats kan bidra till att uppfylla både nationella strategier och FN:s hållbarhetmål, relaterade till hållbar användning av resurser, mat, hälsa och klimat.
Deltagare
Marie Alminger (kontakt)
Chalmers, Life sciences, Livsmedelsvetenskap
Gabriel Barbosa
Chalmers, Life sciences, Livsmedelsvetenskap
Bo Norrman
Operativt och strategiskt stöd
Samarbetspartners
Fazer Kvarn AB
Lidköping, Sweden
RISE Research Institutes of Sweden
Göteborg, Sweden
ROOMI
Grangärde, Sweden
Svantes Vilt & Bär
Sweden
Finansiering
Formas
Projekt-id: 2018-01888
Finansierar Chalmers deltagande under 2018–2019
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Hållbar utveckling
Drivkrafter
Livsvetenskaper och teknik (2010-2018)
Styrkeområden