De oväntade naturvetarna: Vad kan vi lära av studenters olika vägar in i universitetsfysik?
Övrigt konferensbidrag, 2023

Utbildningar inom fysik är i både svensk och internationell kontext bland de minst jämställda och med lägst mångfald både när det gäller naturvetenskapliga och ingenjörsprogram [1]. I det pågående VR-finansierade projektet “De oväntade naturvetarna” ställer vi frågan vad vi kan lära oss av studenter som gått mot strömmen och valt att läsa fysik. Projektet bygger på livsberättelseintervjuer med 21 fysikstudenter som på något sätt uppfattar sin egen bana till fysiken som icke-konventionell. Vi har undersökt vad som möjliggjort för dessa studenter att ta sig till universitetet, och specifikt en fysikutbildning. I presentationen sammanfattas projektet. Resultatet visar hur aktiviteter utanför skolan kan ha betydelse; informella men universitetsrelaterade aktiviteter som sommarskolor och forskarbesök, men också deltagande i naturvetenskapliga sammanhang online, kan spela stor roll för relations- och identitetsbyggande som möjliggör ett deltagande i fysiken och en väg till en universitetsutbildning [2], [3]. Pågående delstudier vänder på perspektivet och ställer frågorna: Vad möjliggörs för individen genom ett deltagande i fysik, och hur blir vissa val av studier och karriär möjliga och legitima medan andra omöjliggörs i relation till samhälleliga normer, kön, klass och etnicitet. För några av våra informanter har fysik och naturvetenskap varit central för att möjliggöra en starkare känsla av sammanhang, med världen och andra människor. Detta har dock inte erbjudits av skolundervisningen i fysik, utan handlat om andra upplevelser, och först med stöd av vuxenutbildning på folkhögskola och basår har fysiken kunnat ta en central plats i deras liv, vilket har inneburit ett brott från annars alienerande liv och karriärer. En central slutsats är att breddat deltagande på så vis inte behöver handla om att delta i formell utbildning, eller att följa förväntade karriärvägar, naturvetenskap kan vara starkt meningsfullt i människors liv i andra former

Referenser
[1] Universitets- och högskolerådet, “Antagningsstatistik,” 2022. <https://www.uhr.se/studier-och-antagning/antagningsstatistik/> (accessed Oct. 18, 2021).
[2] A. J. Gonsalves, A. Johansson, A.-S. Nyström, and A. T. Danielsson, “Other spaces for young women’s identity work in physics: Resources accessed through university-adjacent informal physics learning contexts in Sweden,” Phys. Rev. Phys. Educ. Res., vol. 18, no. 2, p. 020118, Sep. 2022, doi: 10/gqwsp2.
[3] A. T. Danielsson, A. Johansson, A.-S. Nyström, and A. J. Gonsalves, “Young peoples’ online science practices as a gateway to higher education STEM,” Res Sci Educ, Jan. 2023, doi: 10/grvp8w.

Författare

Anders Johansson

Chalmers, Vetenskapens kommunikation och lärande, Ingenjörsutbildningsvetenskap

Anna T. Danielsson

Stockholms universitet

Anne-Sofie Nyström

Uppsala universitet

Allison J. Gonsalves

McGill University

Includekonferensen 2023
Malmö, ,

De oväntade naturvetarna: En studie av vad som möjliggjort för studenter från underrepresenterade grupper att fortsätta till högre naturvetenskaplig utbildning

Vetenskapsrådet (VR) (SU-130-0223-22), 2023-01-01 -- 2023-12-31.

Vetenskapsrådet (VR) (2018-04985), 2022-01-01 -- 2022-12-31.

Vetenskapsrådet (VR) (2018-04985), 2021-01-01 -- 2021-12-31.

Ämneskategorier

Didaktik

Genusstudier

Mer information

Skapat

2023-06-01