The limitations of process orientation in healthcare - alternative forms of organization based on the patient's needs
Research Project, 2017
– 2020
För att möta framtida utmaningar orsakade av samhälleliga förändringar behöver vårdsystemet bli mer anpassningsbart och effektivt. Under de senaste åren har processorientering varit i fokus, men resultaten har varit blandade. Mest framgångsrikt har det varit där vårdinsatserna har ett tydligt sekventiella förlopp såsom ett symptom som leder till en diagnos följt av en sekvens aktiviteter tills patienten blir utskriven. En stor del av vårdens verksamhet har dock annan karaktär genom att det inte finns några tydliga sekventiella steg, och heller inte någon tydlig början eller slut som fallet är vid många kroniska sjukdomar.
I denna studie avser vi fokusera på verksamheter som har dåliga förutsättningar för processorientering, men där de ändå uppvisar goda resultat i form av kvalitet och effektivitet. Vår utgångspunkt är att processernas kedjelogik endast är EN värdelogiker och att det finns två alternativa logiker som fått betydligt mindre uppmärksamhet:1) Shop-logiken - en organiseringsform designad för att lösa patientens komplexa problem omedelbart. 2) Nätverkslogiken - där organisationen ses som en del i ett värdeskapande nätverk av flera aktörer. Ofta kan patienten ses som en aktiv medproducent i detta nätverk. Studiens syfte är att beskriva och förklara hur effektiv och högkvalitativ vård kan organiseras utifrån en shop- respektive nätverkslogik. Vad är det i detalj som gör att dessa logiker upprätthålls och värde skapas för patient? Hur påverkar shoprespektive nätverkslogik personalens arbetssituation, organisering samt resultat och roll för patient/närstående?
Studien genomförs som en multipel fallstudie med verksamheter som är framgångsrika med avseende på kvalitet och effektivitet, men som inte arbetar i enlighet med en kedjelogik. Med tanke på de utmaningar vården står inför och de begränsade framgångar som processlogik har lett till inom vården är evidensbaserad kunskap om organisering med alternativa värdelogiker som grund av hög samhällsrelevans.
Participants
Andreas Hellström (contact)
Chalmers, Technology Management and Economics, Service Management and Logistics
Thomas Andersson
Chalmers, Technology Management and Economics, Service Management and Logistics
Erik Eriksson
Chalmers, Technology Management and Economics, Service Management and Logistics
Svante Lifvergren
Quality Sciences
Collaborations
University of Skövde
Skövde, Sweden
Funding
Forte
Project ID: 2016-01124
Funding Chalmers participation during 2017–2020
Related Areas of Advance and Infrastructure
Innovation and entrepreneurship
Driving Forces
Life Science Engineering (2010-2018)
Areas of Advance