Hållbarhetsanalys i avhjälpandeprocessen för förorenade områden - Principer och lärdomar från forskningsprojektet SAFIRE
Report, 2022
En viktig slutsats är att arbetet med hållbarhetsanalyser måste komma in tidigt i avhjälpandeprocessen, redan i inledningen av huvudstudien, och hållbarhetsaspekterna bör återspeglas i de övergripande åtgärdsmål som formuleras. Som exempel måste de övergripande åtgärdsmålen lägga en grund för återfyllnadsmassornas kvalitet vid schaktsaneringar, så att en fungerande markmiljö återskapas.
En annan slutsats är att det krävs ett iterativt arbetssätt för att en hållbarhetsanalys ska bli framgångsrik. Det innebär att det kan vara nödvändigt att backa till tidigare moment för att modifiera åtgärdsalternativ och samla in kompletterande information. Utgångspunkten i arbetet ska vara att den riskreduktion som krävs ska uppnås på ett så hållbart sätt som möjligt. Det gäller att vara observant på att samtliga efterbehandlingsalternativ verkligen uppfyller kravet på riskreduktion.
För flera moment i huvudstudien behöver vägledningar tas fram, med fokus på hållbarhet. Detta gäller bland annat hur övergripande åtgärdsmål formuleras och hur en åtgärdsutredning bör utformas. Tydligare vägledning i dessa och liknande frågor kan i förlängningen bidra till mer hållbara efterbehandlingsåtgärder.
hållbar efterbehandling
riskvärdering
Hållbarhet
förorenad mark
Author
Par-Erik Back
Swedish Geotechnical Institute (SGI)
Lars Rosen
Geologi
Jenny Norrman
Geologi
Projekt Järpen, riskvärdering enligt SCORE
Geological Survey of Sweden (SGU) (15-88068/4), 2015-08-01 -- 2016-12-31.
SAFIRE- Sustainability Asessment For Improved Remediation Efficiency
Formas (210-2014-90), 2014-01-01 -- 2017-12-31.
Driving Forces
Sustainable development
Areas of Advance
Building Futures (2010-2018)
Subject Categories (SSIF 2011)
Other Civil Engineering
Environmental Sciences
Geosciences, Multidisciplinary
Publisher
Geology and Geotechnics