Digital Sustainability Implementation Package (DSIP)
Forskningsprojekt, 2021 – 2023

Syfte och mål: Syftet med DSIP är att möjliggöra för industrin att anta ett strategiskt hållbarhetsperspektiv i de tidiga faserna av produktinnovationsprocessen. DSIP sammanställer en kunskapsplattform, en datahanteringsplattform, samt nya digitala stödverktyg för att utvärdera, mäta, värdera, prediktera, kravställa, och simulera förväntad hållbarhetsprofil på alternativa produktkoncept i tidig utvecklingsfas.
Målet för projektet är att demonstrera, validera och generalisera DSIP för olika industriella förutsättningar med hjälp av 16 engagerade projektpartners.
Förväntade effekter och resultat: Resultatet från steg 2 är validerade förmågor hos DSIP att hantera hållbarhets- och ingenjörsdata effektivt för spårbarhet och återanvändning under produktens livscykel, mäta förväntad hållbarhetspåverkan för olika konceptlösningar, stöd för att konstruera och utvärdera olika hållbara lösningar, förbättra beslutsunderlag i produktinnovationsprocessen och guida produktutvecklare för att skapa nya innovativa hållbara- och cirkulära lösningar på marknaden. På längre sikt kommer DSIP att påverka utvecklingen av standarder, stödverktyg och andra styrmedel.
Upplägg och genomförande: Projektet består av fem sammanlänkande arbetspaket som handlar om att organisera lämpliga industriella fallstudier där DSIPs verktygslåda kan testas och valideras, samt för vilka den digitala plattformen kommer att utvecklas. Validering görs genom att DSIP tillämpas på minst tre konkreta fall från industrin. Dessutom kommer en affärsplan för uppskalning, kommersialisering samt internationell implementering att tas fram. Projektet sker i öppet samarbete med 16 företag från olika branscher som säkerställer relevans och resultat.

Deltagare

Ola Isaksson (kontakt)

Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Produktutveckling

Adam Mallalieu

Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Produktutveckling

Samarbetspartners

Blekinge Tekniska Högskola, BTH

Karlskrona, Sweden

Eurostep Group

Stockholm, Sweden

GKN Aerospace Sweden

Trollhättan, Sweden

Macaroni Studios AB

Karlskrona, Sweden

Malmeken AB

Västra Frölunda, Sweden

Volvo Group

Gothenburg, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2020-04163
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2023

VINNOVA

Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2023

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Produktion

Styrkeområden

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2023-09-26