Intelligenta algoritmer för att stödja cirkulära lösningar för hållbara produktionssystem (CLOUDS)
Forskningsprojekt, 2022 – 2025

Syfte och mål
CLOUDS kommer att leverera AI verktyg för flexibla produktionssystem som möjliggör hållbar tillverkning av elektrifierade fordon och återanvändning av produkter. Mål 1: Ett online AI-baserat robust schemaläggningsverktyg för att optimera produktionsflödet, inklusive mänsklig arbetsbörda, och eliminera flaskhalsar. Mål 2: En effektiv och hållbar metod för att kontinuerligt uppdatera digitala modeller av produktionen för optimering och frekvent virtuell driftsättning. Mål 3: En optimeringsalgoritm för resurs- och energieffektiv materialhantering med AGVer.

Förväntade effekter och resultat
CLOUDS resultat främjar industrier att bli mer resurseffektiva, hållbara och nå cirkularitet. (1) Ett AI verktyg för justering balansen i produktions, anpassning av produktionsefterfrågan och balansering av mänsklig arbetsbelastning i produktion. (2) För resurseffektivitet kommer ett hållbart automatiserat smart digitaliserat verktyg att utvecklas. (3) Robust schemaläggningsverktyg för effektiv resurshantering och optimal energianvändning av AGVer. (4) Demonstrera funktionalitet, optimeringsstrategi och virtuell driftsättningsmetod i en industriell testbädd.

Planerat upplägg och genomförande
Partnerföretag kommer att tillhandahålla data för att utveckla verktygen, vilket leder till forskningsresultat som förbättrar de virtuella förberedelse- och driftsättningsprocesserna, samt minimerar miljöavtrycket från nya produktionssystem. Den andra akademiska partnern kommer att vara med och utveckla algoritmerna och genomföra experiment. En toppmodern industriell testbädd finns tillgänglig på Högskolan Väst i Trollhättan, där olika scenarier av industriella tillämpningar kan skapas och resultaten kan valideras innan de implementeras i industrin.

Deltagare

Petter Falkman (kontakt)

Chalmers, Elektroteknik, System- och reglerteknik

Samarbetspartners

Högskolan Väst

Trollhättan, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2022-01345
Finansierar Chalmers deltagande under 2022–2025

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Produktion

Styrkeområden

Energi

Styrkeområden

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2022-10-17