Konsumtionsbaserade scenarier och klimatpolitiska analyser för Sverige – direkta och indirekta effekter av livsstilsförändringar för energiomställningen
Forskningsprojekt, 2023 – 2025

Scenarioanalyser av klimatåtgärder fokuserar ofta på åtgärder inom tillverknings- och energiindustri snarare än potentialer för minskad efterfrågan, inklusive livsstilsförändringar. Det här projektet syftar till att analysera utvecklingsvägar till nettonoll konsumtionsbaserade klimatutsläpp och ett förnybart energisystem.

Projektet använder konsumtionsmönster för olika hushållsgrupper (inkomstnivåer, bostadsort och miljömedvetenhet) för att ta fram nationella scenarier som motsvarar IPCCs socioekonomiska utvecklingsvägar. Konsumtionsmönstren och en energisystemmodell möjliggör kvantifiering av olika åtgärders påverkan på energisystemet, såsom Fit-for-55-paketet och ny teknik (t.ex. flexibel styrning av uppvärmning), på hushållens utgifter och koldioxidfotavtryck samt fångar rekyleffekter från livsstilsförändringar.

Projektresultatet förväntas vara användbart för design av svenska klimatpolitiska styrmedel och genomförs i nära samverkan med näringslivet samt greentech-företaget Svalna.

Deltagare

Johannes Morfeldt (kontakt)

Chalmers, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Fysisk resursteori

David Andersson

Chalmers, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Fysisk resursteori

Ida Karlsson

Chalmers, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Energiteknik

Markus Millinger

Chalmers, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Fysisk resursteori

Samarbetspartners

IVL Svenska Miljöinstitutet

Stockholm, Sweden

Svalna AB

Göteborg, Sweden

Finansiering

Energimyndigheten

Projekt-id: P2022-01082
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2025

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Energi

Styrkeområden

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2023-07-24