En ny fluiddynamisk modul för att utöka FE-modellering av människokroppen för multidisciplinär prediktion av whiplash-skador
Forskningsprojekt, 2023

Framtidens små, lätta, energieffektiva och potentiellt automatiserade fordon kommer fortfarande att vara inblandade i mindre kollisioner. Dessa kollisioner kommer sannolikt inte att leda till dödsfall, men kan leda till långsiktiga konsekvenser och medicinsk försämring. Det mest framträdande exemplet är whiplashskador på nacken, som för närvarande står för över hälften av Sveriges samhälleliga kostnader för trafikskador. Kvinnor är två till tre gånger mer mottagliga för dessa skador, men endast män är representerade i nuvarande tester. Små lätta fordon upplever vanligtvis högre accelerationsnivåer och är därför särskilt utsatta i detta sammanhang.

Projektet kommer att leverera en uppgraderad familj av Open Source (OS) FE-Human Body Models (HBM), som representerar kvinnor och män, utrustade med en unik kapacitet för bedömning av whiplashskador. HBM-modellerna kommer att kopplas till en unik ny programvara för simulering av fluiddynamik som återger skadliga trycktransienter i den mänskliga ryggradskanalen.

Deltagare

Mats Svensson (kontakt)

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Fordonssäkerhet

Johan Iraeus

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Fordonssäkerhet

Jobin John

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Fordonssäkerhet

Huadong Yao

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Marin teknik

Finansiering

Chalmers

Finansierar Chalmers deltagande under 2023

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Transport

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2023-10-03