Developing hospital care at home: systems innovation promoting implementation of medtech solutions
Research Project, 2023 – 2025

Syfte och mål:
Projektet ska utveckla lösningarna som röjer dagens hinder för en starkare implementering av medicintekniska produkter, arbetssätt och lösningar för vård i hemmet. Genom flera fallstudier avser vi öka förståelsen och stärka kapaciteten inför en omställning mot bättre sjukhusvård i hemmet.
Mer specifikt strävar vi efter att skapa en sammanhållen strategi för sjukvård i hemmet och därtill relaterade arbetssätt och organisering. Projektet har systeminnovationsperspektiv där teknikens roll i ett större sjukvårds- och samhällssammanhang prövas i ett praktiskt genomförande.

Förväntade effekter och resultat:
Projektet betonar lärande om utveckling och implementering av medicintekniska och organisatoriska lösningar - att skapa förutsättningar för långsiktigt hållbart införande av medicinteknik. Projektet skapar nytta då det identifierar och skapar förutsättningar för att undanröja de hinder som gör att lyckade pilotproject många gånger inte implementeras brett. På så vis svarar också projektet mot MT4H:s effektmål att 1) Ökad tillgång till innovativ medicinteknik för patienter i Sverige samt 2) Svenska regioner och kommuner implementerar innovativ medicinteknik i högre grad.

Upplägg och genomförande:
Projektet pågår 2023-10-01 - 2025-12-31 med sammanflätade aktiviteter fördelade i sex arbetspaket. Samarbete mellan parterna genomsyrar hela upplägget.
Projektet leds av samverkansplattformen CHI vid Inst. för Teknikens Ekonomi och Organisation på Chalmers och bedrivs i tätt samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Södra Älvsborgs Sjukhus, Skaraborgs sjukhus, Skånes universitetssjukhus Malmö, forskargruppen “Care at distance” vid Elektroteknik samt Fysisk resursteori på Chalmers, och Innovationsplattformen i Västra Götalandsregionen.

Participants

Andreas Hellström (contact)

Chalmers, Technology Management and Economics, Innovation and R&D Management

Stefan Candefjord

Chalmers, Electrical Engineering, Signal Processing and Biomedical Engineering

Johan Holmén

Chalmers, Space, Earth and Environment, Physical Resource Theory

Collaborations

Region Västra Götaland

Vänersborg, Sweden

Funding

VINNOVA

Project ID: 2023-02571
Funding Chalmers participation during 2023–2025

More information

Latest update

2024-01-12