Virtuellt kontorsarbete (VirKA) - fysiska, kognitiva och sociala effekter av kunskapsarbete i VR-miljöer
Rapport, 2024
Denna rapport ger översiktliga resultat av projektet ”Virtuellt kontorsarbete fysiska, kognitiva och sociala effekter av kunskapsarbete i VR-miljöer - VirKA”. Detaljerade resultat återges i kommande vetenskapliga publikationer. Det praktiska slutresultatet av projektet är rekommendationer till 1) arbetsgivare som funderar på att implementera VR-utrustning i sin arbetsmiljö, 2) användare som tänker sig att arbeta med i VR-miljöer, och 3) designers och utvecklare av VR-system för kunskapsarbete för att vidareutveckla mer ergonomiskt genomtänkt hård- och mjukvara för kunskapsarbetssyften. Tanken är att dessa målgrupper proaktivt kan väga för- och nackdelar i förhållande till deras tänkta verksamhet, samt förutse effekter på fysiskt, kognitivt och socialt välmående samt produktivitet, samarbete och kommunikation. I synnerhet avser projektet att utarbeta rekommendationer om fysisk belastningsexponering, rörelsemönster och fysiska beteenden som observeras vid VR-understött kunskapsarbete, samt visuella och fysiska komfortupplevelser relaterade till bärande och användning av VR-utrustning.
Resultaten är baserade på tre kvalitativa delstudier som genomfördes med 11-24 deltagare med professionell erfarenhet av kunskapsarbete i datorbaserad miljö. Delstudierna var en solostudie, en fokusgruppsstudie och en mötesstudie. Solostudien och mötesstudien var observationsstudier där deltagare utförde arbetsuppgifter med VR-utrustning, och syftet var att undersöka hur VR-utrustningen påverkade deltagarna fysiskt och kognitivt, samt hur det är att samarbeta i ett virtuellt mötesrum. Fokusgruppsstudien hade syftet att undersöka deltagarnas upplevelse av att arbeta med VR-utrustning i solostudien, samt deras inställning till att eventuellt ha VR-utrustning som arbetsverktyg i framtiden.
Projektet planerades och genomfördes av två forskare: Cecilia Berlin från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och Maral Babapour Chafi från Institutet för Stressmedicin, Västra Götalandsregionen. Projektet mynnade ut i ett antal konferenspresentationer och kommande vetenskapliga publikationer.
kognitiv ergonomi
virtual reality
VR
kunskapsarbete
Visualisering, Produktion, punktmoln, metod, simulering, virtuell verklighet, hållbarhet
ergonomi
fysisk ergonomi
arbetsmiljö
samarbete
Författare
Cecilia Berlin
Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Design & Human Factors
Maral Babapour Chafi
Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Design and Human Factors
Virtuellt kontorsarbete (VirKA) - fysiska, kognitiva och sociala effekter av kunskapsarbete i VR-miljöer
AFA Försäkring (210043), 2022-02-01 -- 2024-01-31.
Ämneskategorier (SSIF 2025)
Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Annan teknik
Teknik och samhälle
Drivkrafter
Hållbar utveckling
Styrkeområden
Hälsa och teknik
Utgivare
Chalmers