IAM4RAIL
Forskningsprojekt, 2023 – 2026

Övergripande projektet syftar till att utveckla och ta till vara digitaliseringens möjligheter inominfrastrukturförvaltning. Digitalisering av järnvägssystemet har hittills varit fokuserat påtransportlösningar och fordon samtidigt som infrastruktur släpar efter. Infrastruktur har samtidigtmycket stor potential att spara både pengar och miljö genom effektiviserat byggande och underhåll. Styrkan i digitalisering har identifierats av järnvägsindustrin vilken utvecklar egna system och det krävsatt förvaltare tar initiativ att för att motverka ogynnsamma kunskapsövertag.

Digitaliseringen utformas så att den stegvis kan implementeras och men också kontinuerligt förbättras. Samband utvecklas tillsammans med kännedom om modellosäkerheter och målet är att ha modellersom återspeglar anläggningens förmåga att erbjuda transporter, och vilken effekt transporterna har påanläggningen.

Mycket av arbetet består i att skapa förståelse för nedbrytning och effekterna av underhållsåtgärder övertid. Nya sensorer och beräkningsmodeller för banöverbyggnad behöver utvecklas för att uppnå högnoggrannhet i beräkningarna. Nuvarande teoretiska dynamiska lastfaktorer behöver nyanseras. Arbetetkopplar samman regelverk och anläggning med förmågan att genomföra järnvägstransporter ochanläggningens beteende.

Digitaliseringen innebär också att utveckla grunden för automatiska underhållsmaskiner, tillhörandetrafikeringsregler samt stöd för robotiserat informationsutbyte. Delvis automatiska underhållsrobotarhar fördelen att utföra uppgifter under tider och förhållanden som inte är lämpliga eller attraktiva förmänniskor. Vissa uppgifter, särskilt monotona, har potential att utföras bättre av robotar och mednästintill perfekt återrapportering.

Huvudsakliga arbetet är uppdelat och organiserat efter i huvudsak fyra arbetspaket: AP8 Långsiktigförvaltning och LCC; AP9 Baninfrastuktur; AP16 Hållbar och kostnadseffektiv utformning avjärnvägstillgångar; samt AP18 Robotplattform, vilka pågår parallellt under hela projekttiden.

Deltagare

Anders Ekberg (kontakt)

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Dynamik

Finansiering

Trafikverket

Projekt-id: 2023/9635
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2026

Publikationer

2024

Characterisation of track buckling resistance

Artikel i vetenskaplig tidskrift

Mer information

Senast uppdaterat

2023-12-04