MiljöVIS - Visualisering av osynliga miljömässiga och sociala faktorer i digitala modeller
Rapport, 2025
Genom en intuitiv och tillgänglig design kan olika målgrupper bättre förstå komplexiteten i projektförslagen och konsekvenserna av olika planeringsalternativ. Att använda ett enhetligt formspråk för visualisering i modellerna kan bidra till en bättre helhetssyn, förbättrad kvalitetssäkring och effektivare beslutsfattande som i förlängningen kan underlätta för mer hållbara lösningar.
Luftföroreningar och buller är exempel på osynliga miljöfaktorer som har stor påverkan på både miljön och människors hälsa, och som i sin tur påverkas av urbana utvecklingsprojekt. Eftersom de är osynliga kan sådana parametrar vara svåra att förstå. I detta forskningsprojekt (MiljöVIS), ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola och Trafikverket, har vi studerat hur man bäst integrerar och kombinerar olika visualiseringslösningar för miljöområdena buller och luft, och deras koppling till sociala effekter.
Ett designbaserat iterativt tillvägagångssätt har tillämpats, som involverar forskare, designers, programmerare och användare. Metoderna omfattar 1) inventering av målgrupper och deras behov, 2) identifiering av designlösningar för luft, buller och sociala konsekvenser, 3) utveckling av två testplattformar (en sandlådemodell och en storskalig modell), 4) utveckling av designkoncept och 5) användartester genom fokusgrupper, workshops och intervjuer.
Projektet visar att det finns ett behov av mer standardiserad visualisering när det gäller representation av data i 3D. Framtida krav kan exempelvis komma att underlätta kvalitetssäkring, hjälpa till att identifiera målkonflikter, samt minimera osäkerheter och risker. Projektet har därför tagit fram en metod för mer enhetlig visualisering i form av strategier och principer som kan anpassas till olika behov. Sammanfattningsvis bidrar projektet med kunskap om hur visualisering av osynliga data kan spela en viktig roll för att öka medvetenheten om och förståelsen för komplexiteten i stadsutveckling.
Rapporten riktar sig främst till specialister och samhällsplanerare på Trafikverket, samt till forskare och yrkesverksamma inom visualiseringsområdet. Projektets resultat är i slutändan tänkt att gynna kommunikationen med den berörda allmänheten.
miljödata
representation
visualisering
standarder
3D
Författare
Beata Stahre Wästberg
Chalmers, Data- och informationsteknik, Interaktionsdesign och Software Engineering
Susanne van Raalte
Trafikverket
Liane Thuvander
Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Arkitekturens teori och metod
Monica Billger
Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Arkitekturens teori och metod
Fabio Latino
Chalmers, Fysik, E-commons
Digitaliserad målkonfliktshantering i komplexa projekt – Visualisering av miljödata kopplat till hälso-och hållbarhetseffekter
Trafikverket, 2022-02-01 -- 2024-06-30.
Centrum för management i byggsektorn (CMB), 2022-02-01 -- 2024-06-30.
FärgVis: Anpassad visualisering för användarbehov med fokus på färg
Adlerbertska forskningsstiftelsen, 2023-05-01 -- 2023-12-31.
MiljöVis - Effektiv representation av miljöinformation i infrastrukturmodeller
Trafikverket (TRV 2020/9876), 2020-01-01 -- 2021-04-30.
MiljöVis II: Effektiv representation av hälso-och hållbarhetseffekter i infrastrukturmodeller med fokus på miljöfaktorer och sociala konsekvenser
Trafikverket (2021/5335), 2022-02-01 -- 2024-06-30.
Centrum för management i byggsektorn (CMB) (TRV2021/5335), 2022-02-01 -- 2024-06-30.
Styrkeområden
Informations- och kommunikationsteknik
Transport
Building Futures (2010-2018)
Drivkrafter
Hållbar utveckling
Ämneskategorier (SSIF 2025)
Samhällsbyggnadsteknik
Människa-datorinteraktion (interaktionsdesign)
Utgivare
Trafikverket