Johanna Pejlare
Jag forskar inom matematikens historia och didaktik. Framför allt är jag intresserad av den svenska matematikutbildningens historia. Bland annat studerar jag några av de tidigaste svenska läroböckerna i matematik från 1600- och 1700-talen, där jag undersöker hur matematiska begrepp har introducerats i Sverige, samt hur matematiker såg på relationen mellan algebra och geometri. Ett exempel på detta återfinns hos matematikern Anders Gabriel Duhre, som 1721 var först med att översätta delar av Euklides Elementa till svenska. Till skillnad från många samtida matematiker så valde Duhre att förlägga de geometriska satserna till en algebraisk kontext. Ett syfte med detta var att kunna generalisera resultaten till andra typer av kvantiteter eftersom den okända kvantiteten inte behöver vara tex en sträcka. Jag bedriver även forskning inom ramen för Akelius Math Learning Lab som är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och Akelius Math AB. Inom Akelius Math Learning Lab samarbetar lärare och forskare med att utveckla ett fritt tillgängligt digitalt undervisningsmaterial i matematik på flera språk, som ska kunna användas i flyktingläger och i skolor med knappa resurser. År 2016-2019 deltog jag i VR-projektet "Mot en forskningsbaserad undervisning i algebra" som leddes av Kirsti Hemmi, dåvarande professor vid Åbo Akademi. Inom detta projekt studerade jag bland annat algebrans roll i skolmatematikens historia. Inom projektet var jag dessutom involverad i en internationell jämförande studie (Sverige - Finland - Spanien), ledd av Jon Star vid Harvard, som fokuserar på elevers flexibilitet vid ekvationslösning. Under många år har jag haft ett nära samarbete med Kajsa Bråting, Uppsala universitet, huvudsakligen gällande forskning inom matematikens historia. Kajsa är djupt saknad och kommer alltid att bevaras i kärleksfullt minne. Vid Matematiska vetenskaper är jag ordförande för Bibliotekskommittén och medlem i Forskningskommittén.
Under 2019-2021 ledde jag projektet "Programmering för lärande i matematik" som finansierades via ULF: Utbildning, Lärande, Forskning, Göteborgs universitet. Detta praktiknära forskningsprojekt i samarbete med Hvitfeldtska gymnasiet syftade till att undersöka på vilka sätt programmering kan erbjuda möjligheter för lärande i matematik.
Jag ingår i forskargruppen TLM - Teaching and Learning of Mathematics vid Matematiska vetenskaper och jag är del av nätverket N2AL - Nordic Network for Algebra Learning som startades våren 2016 på initiativ av forskare inom algebrans didaktik i Sverige och Finland. Dessutom är jag medlem i advisory board för HPM - International Study Group on the relations between History and Pedagogy of Mathematics.
Visar 21 publikationer
Exploring students’ procedural flexibility in three countries
Exemplifying different methodological approaches of analysing textbooks in mathematics
Programming to learn mathematics - exploring student teachers' instrumental genesis
Programmering för lärande i matematik – beskrivning av ett forskningsprojekt
Exploring student teachers’ instrumental genesis of programming
Student teachers' learning and teaching mathematics with programming
Programmering för en problembaserad undervisning i gymnasieskolan
The role of Swedish school algebra in a historical perspective
On the relations between geometry and algebra in Gestrinius' edition of Euclid's Elements
Torsten Brodén's work on the foundations of Euclidean geometry
Ladda ner publikationslistor
Du kan ladda ner denna lista till din dator.
Filtrera och ladda ner publikationslista
Som inloggad användare hittar du ytterligare funktioner i MyResearch.
Du kan även exportera direkt till Zotero eller Mendeley genom webbläsarplugins. Dessa hittar du här:
Zotero Connector
Mendeley Web Importer
Tjänsten SwePub erbjuder uttag av Researchs listor i andra format, till exempel kan du få uttag av publikationer enligt Harvard och Oxford i .RIS, BibTex och RefWorks-format.